MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort

033 - 3032400


Training hulpverleners

Familiebegeleiding in de psychiatrie


U bent op zoek hoe u het contact met families en naasten in uw team beter kan vormgeven en wilt betere resultaten behalen in die samenwerking. De korte training/scholing ‘Familiebegeleiding in de psychiatrie’ kan voor uw team behulpzaam zijn. Hierin komen vragen aan bod als: Hoe zit het met de privacy? Hoe betrek je familie erbij? Om welke redenen zou je samenwerken?

De training bestaat uit twee dagdelen en wordt opgezet aan de hand van een inventarisatie. Er is alle ruimte om allerlei weerstanden te bespreken, maar ook om in te gaan op allerlei ontwikkelingen en de voordelen van familiebegeleiding. Deze kunnen bijvoorbeeld aan de hand van voorbeelden uit de praktijk worden besproken en er kan worden geoefend in het gesprekstechnieken. De training vindt plaats op de locatie van het team.

Werkwijze

De training wordt op maat samengesteld en is een combinatie van informatie verstrekken en interactief aan de slag gaan. Tussen de eerste en tweede bijeenkomst kunnen de medewerkers in de praktijk oefenen, om vervolgens in de tweede bijeenkomst een terugkoppeling te geven. Het is ook mogelijk om een familie-ervaringsdeskundige haar verhaal te laten delen. Dat kan heel effectief werken.

Ervaring van een team die de training heeft gehad

In november en december 2014 hebben 16 medewerkers van het Atol team (Lelystad) van GGZ Centraal de training gevolgd. Deze werd door dit team met een 4.1 beoordeeld op een 5 punts schaal.

Een aantal reacties:

  • 'Ik ben gestimuleerd door de training om familie samen te werken. Ik ga me actiever opstellen, ik ga me meer bezig houden hoe het netwerk van mijn cliŽnt eruit ziet.'
  • 'Door deze training met ons team te doen, hebben we nu een gezamenlijk doel, het was goed voor het teamproces om dit met zijn allen te doen.'
  • 'Familie is een bondgenoot.'

Meer informatie

Neem contact op met Henk-Willem Klaassen:  

Laatst bewerkt op: 13-3-2015 14:24