MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort

033 - 3032400


Bestuur en directie LPGGz naar minister Schippers
9 juni 2011

LPGGz vandaag met minister Schippers om tafel

Vandaag gaan bestuur en directie van het Landelijk Platform GGz gezamelijk naar Den Haag. Minister Schippers geeft vanmiddag een toelichting op de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen in de ggz. Bestuur en directie van het LPGGz zullen dan hun grote zorg uitspreken over de consequenties  voor ggz-cliŽnten en naastbetrokkenen. 

Miljardenbesparingen
De bezuinigingen in de ggz moeten ongeveer 400 miljoen euro gaan opleveren. Het ziet ernaar uit dat de coalitiepartijen en gedoogpartner PVV met de plannen van minster Schipper akkoord gaan. De ingreep in de ggz is onderdeel van een pakket maatregelen om miljarden in de zorg te gaan besparen. Het kabinet moet vrijdag de knoop doorhakken over de voorstellen van Schippers. De bezuinigingen gaan per 1 januari in, maar worden nu al bekend gemaakt omdat zorgverzekeraars de tijd moeten hebben om de veranderingen door te voeren.

Tariefskortingen en stijging eigen bijdrage
Als de plannen doorgaan, krijgen vrijgevestigden psychologen, therapeuten en nieuwe instellingen  te maken met een voorafgestemd en beperkt jaarlijks budget, terwijl ze nu alle behandelingen nog kunnen declareren bij zorgverzekeraars. Daarnaast gaat de behandeling van psychische stress bij traumatische gebeurtenissen uit het basispakket. De opbrengst daarvan is naar schatting 53 miljoen per jaar. De eigen bijdrage voor behandeling van psychische klachten gaat omhoog van 10 naar maximaal 31 euro per consult. Bovendien worden voortaan nog maar vijf consults vergoed in plaats van acht. Ook voor zwaardere psychische klachten gaan patiŽnten een eigen bijdrage betalen, variŽrend van 175 tot 250 euro per jaar.

Protest
Het LPGGz heeft al eerder dit jaar aan de bel getrokken om niet verder te snijden in eerstelijns psychologische hulp. Ook de kaalslag in het pgb was reden voor protest. Verdere acties zullen zeker niet uitblijven.

01-06-11 Snijden in PGB is kortzichtig
28-04-11 Eerstelijns psychologische hulp verlaagt kosten ggz
11-03-11 Niet snijden in eerstelijnspsychologische hulp

 

 

Meer nieuws...

Laatst bewerkt op: 9-6-2011 14:52