MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort

033 - 3032400


LPGGz: Zo snel mogelijk actie Schippers gevraagd om wachtlijsten terug te dringen
17 november 2014

In mei en september werd bij het programma Kassa bekend dat er wachtlijsten zijn in de specialistische ggz. Uit de Meldactie van het Landelijk Platform GGz bleek dat 21% van de ondervraagden langer dan 8 weken moet wachten op een intake en nog eens 21% langer dan 4 maanden op behandeling. Dit terwijl er zogenaamde 'treeknormen' zijn waar verzekeraars zich aan moeten houden. Ook hebben zij de plicht om aan wachtlijstbemiddeling te doen.

Zorgverzekeraars Nederland bagatelliseerde het probleem, terwijl we na de uitzending overspoeld werden door telefoontjes van patiŽnten. Zilveren Kruis zei zelfs dat ze niet aan wachtlijstbemiddeling doen. Er zijn Kamervragen gesteld. De NZA komt ook met een marktverkenning naar buiten, maar waarom dat zo lang duurt begrijpen we niet. Minister Schippers zegde toe dat deze in oktober zou worden verwacht. Ondertussen wacht 21% van de ondervraagden langer dan 4 maanden op zorg. We hebben inmiddels intensief contact met Kamerleden hierover.

Het Landelijk Platform GGz is van mening dat snelheid in handelen is geboden. En er aanvullende wetgeving moet komen zodat het voor patienten beter geregeld wordt. Nu is het zo dat de klachten van patiŽnten verergeren door deze wachttijden: we zien een toename van suÔcidale gedachten, psychoses en ander leed. Dat moeten we patiŽnten besparen, aldus Landelijk Platform GGZ.

Meer informatie

De Telegraaf - Wachtlijst voor psychiater door verzekering (19 november)
Platform ggz.nl - Uit onderzoek blijkt: wachttijden psychiater of psychotherapeut ruimschoots overschreden (19 september 2014)
Meldactie wachtlijsten en -tijden gespecialiseerde ggz

 

Meer nieuws...

Laatst bewerkt op: 19-11-2014 12:06