MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort

033 - 3032400


Wijziging artikel 13 van de baan
17 december 2014

Gisteren heeft de Eerste Kamer het voorstel om artikel 13 van de zorgverzekeringswet te wijzigen, verworpen. Het Landelijk Platform GGz is blij dat de wetswijziging niet doorgaat. Eerder verzocht het LPGGz samen met GGZ Nederland, NIP, LVVP, MEER GGZ en NVvP de Eerste Kamer om de aanpassing van artikel 13 uit te stellen, uit zorg voor de gevolgen voor mensen met psychische problemen.

Keuzevrijheid

Als het voorstel was aangenomen hadden zorgverzekeraars rekeningen van niet-gecontracteerde zorgaanbieders niet meer hoeven vergoeden, met name bij budgetpolissen. Nu vergoeden zij een deel van deze rekeningen. Veel mensen in de ggz zijn veroordeeld tot een budgetpolis, vanwege een laag inkomen.

De keuzevrijheid van ggz-cliŽnten wordt al beperkt doordat de wachtlijsten toenemen omdat zorgverzekeraars te weinig zorg inkopen. Bovendien verliezen kleine innovatieve ggz-aanbieders dichtbij huis hun contracten, omdat zorgverzekeraars vooral grote ggz-instellingen contracteren.

Risicoselectie

Er zijn meer onzekerheden voor ggz-cliŽnten als het gaat om zorgverzekeringen. Zo blijkt dat het gevaar van risicoselectie door verzekeraars reŽel is. Onlangs erkende de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland Andrť Rouvoet in de Volkskrant dat zorgverzekeraars de rand opzoeken bij het aantrekken van jonge gezonde verzekerden. Dit risico is extra groot voor ggz-cliŽnten, omdat de kosten voor behandeling voor hen vaak lastiger voorspelbaar zijn.

Kiezen tussen verzekeraars ingewikkeld

Het is heel lastig voor cliŽnten om de zorgverzekering te kiezen die het beste bij ze past. Als Landelijk Platform GGz proberen we keuze-informatie tussen polissen te ontwikkelen, maar het ontbreekt aan inzicht en goede randvoorwaarden.

Meer informatie

Nieuwsbericht LPGGz 12 december 2014: NZa publiceert wachtlijsten ggz-instellingen
Nieuwsbericht LPGGz 12 december 2014: Wisselen van zorgverzekering? Lees waar u op moet letten
Nieuwsbericht LPGGz 8 december 2014: Te vroeg voor aanpassing artikel 13
De Volkskrant 5 december 2014: "Andrť Rouvoet: 'Hoger eigen risico door wetgever'" (inloggen vereist) 

 


 

Meer nieuws...

Laatst bewerkt op: 17-12-2014 17:02