MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort

033 - 3032400


Slotbijeenkomst Open voor Werk: "Een goed begin, maar we zijn er nog niet"
24 april 2015

Meer kansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid om betaald of onbetaald werk te doen. Daarover ging het project Open voor Werk en daarover gaat het ook tijdens de slotbijeenkomst van dit project. Op allerlei manieren bekijken we wat het project heeft opgeleverd en vooral wat er nog moet gebeuren. Zoals de dagvoorzitter Peter Smit van UWV aan het begin van de middag aankondigt: “Deskundigheid, ervaringsdeskundigheid, theater: volgens mij zit er alles in vanmiddag.”

‘Begrip’ komt in alle verhalen terug. Wouter van Hoof vertelt hoe hij na een manische periode terug kon keren bij zijn werk, dankzij het begrip en de steun van zijn collega’s. Zij trokken aan de bel toen ze merkten dat er iets aan de hand was. In deze periode diende hij zelf zijn ontslag in, maar “dat vonden ze niet zo’n goed idee.” Gelukkig, want voor Wouter staat werk voor waardering.

Toetsing van gemeenten

Begrip voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is iets dat bij veel gemeenten nog moet groeien. Dat komt naar voren tijdens de presentatie over Open voor Werk door projectleider Nic Vos de Wael. Hij vertelt onder meer over de toetsing van gemeenten door RCO’s in het kader van Open voor Werk. Hieruit blijkt dat er nog te weinig kennis is bij gemeenten over mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar ook dat gemeenten er steeds meer voor open staan om dit te veranderen. De ervaringsdeskundigen van Open voor Werk dragen hieraan bij door voorlichting te geven bij gemeenten.

Op eieren lopen

In filmpjes en tijdens de workshops vertellen verschillende mensen hoe het is om na psychische klachten weer aan het werk te gaan. Een filmpje over Mohamed, weer aan het werk na jaren verslaving, laat zien hoe belangrijk wederzijds vertrouwen hierbij is. Over de vertrouwensband met zijn begeleider vertelt hij: “Ik vind het fijn om bij hem te zijn, het is eigenlijk net of hij één van ons is.” Uit de verhalen wordt ook duidelijk dat het niet gemakkelijk is om weer aan het werk te gaan. “Re-integratie is topsport”, zegt Erik Verbart, één van de voorlichters van Open voor Werk. Het theaterduo Arno Setz en Ferry Asselbergs vergelijkt het letterlijk met op eieren lopen, en je voelt de spanning in de zaal als Ferry zich opmaakt om dit in de praktijk te brengen.

Een goed begin

Wat heeft het project Open voor Werk opgeleverd en wat moet er nog gebeuren? “Het is een goed begin, maar we zijn er nog lang niet”, is de conclusie van één van de deelnemers. Aan de aanwezigen in de zaal zal het niet liggen. Veel van hen spreken uit ervaring. Allemaal werken ze op hun eigen manier verder om zichzelf en elkaar te helpen aan (beter) werk. Het enthousiasme hiervoor blijkt uit een ronde door de zaal: “Ik blijf gemeenten ervan overtuigen dat het nuttig is om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan te nemen.”; “Ik ga morgen vragen of ze nog ervaringsdeskundigen kunnen gebruiken bij onze gemeente.”; “Wij geven binnenkort een workshop aan klantmanagers.”

“Soms sta ik op met pijn in mijn kop. Ik weet dit is niet mijn dag. Interesseert me geen fluit ik droom voor me uit dat ik opsta met een lach.” (Arno Setz en Ferry Asselbergs)

 

Filmpjes Open voor Werk

Voorlichters Open voor Werk 
Toetsing gemeente Zwolle 
Open voor Werk vrouwenopvang 
Open voor Werk re-integratie verslavingszorg en dak- en thuislozen
Open voor Werk educatieproject dak- en thuislozen

 

 

Meer nieuws...

Laatst bewerkt op: 30-4-2015 16:32