MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort

033 - 3032400


Regelen van zorg kost zeeŽn van tijd
13 januari 2016

Mensen die zorg en ondersteuning ontvangen, zijn soms meer tijd kwijt aan het regelen daarvan, dan de uren die ze ondersteuning krijgen. 7 van de 10 mensen zijn per week minstens 1 uur kwijt aan al het geregel, en bijna 4 op elke 10 zijn zelfs 2 uur of meer kwijt aan administratieve rompslomp. Mensen met een persoonsgebonden budget geven aan gemiddeld 2 tot 4 uur per week kwijt te zijn aan administratie. En er zijn ook mensen die 8 uur per week besteden aan het regelen van zorg en ondersteuning. Dat blijkt uit een onderzoek van PatiŽntenfederatie NPCF, samen met het Landelijk Platform GGz, Ieder(in) en Per Saldo.

De Tweede Kamer praat deze week over de administratieve lastendruk in de zorg. Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform GGz, hoopt dat de kamerleden dit rapport ter harte nemen. "De resultaten liegen er niet om. Administratieve rompslomp is voor niemand leuk. Maar voor patiŽnten geldt dat zij vaak al weinig energie hebben of het in het algemeen moeilijk vinden om hun administratie goed te regelen. Dan kan die administratieve last een drempel worden om Łberhaupt zorg te ontvangen."

Het gaat eigenlijk overal stroef, zo blijkt uit de 2.434 reacties die in november binnenstroomden. In de jeugdhulp zegt 76 procent van de mensen die reageren dat ze moeilijkheden hebben. Van de mensen die begeleid wonen ervaart 66 procent administratief gedoe en van de mensen die tijdelijk in een instelling verblijven 67 procent. Aanvragen van een hulpmiddel en vervoer is ook al niet eenvoudig. Hier zegt 58 procent van de mensen last te hebben van teveel regeltjes.

In het onderzoek geven mensen aan hoe lastig het is om de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Een citaat uit het onderzoek: “Het grote probleem is dat alles telkens weer opnieuw moet.” Een ander citaat: “Het bekende van het kastje naar de muur sturen.” 29 procent van de deelnemers vraagt bij het aanvragen om hulp van anderen.

Mensen die ziek zijn of een beperking hebben, geven aan dat ook het regelen van huisvesting, werk en inkomen, onderwijs en verzekeringen lastig is en gepaard gaat met veel administratieve rompslomp. 

Meer informatie

Rapport Meldactie Administratieve Lasten 
Factsheet Regeldruk 

 

Meer nieuws...

Laatst bewerkt op: 13-1-2016 12:47