MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort

033 - 3032400


Top 10 urgente onderzoeksvragen eetstoornissen
17 november 2016

Zorg en behandeling bij eetstoornissen kan en moet beter

10 belangrijke vragen nog niet wetenschappelijk onderzocht 

De ontwikkeling van effectieve behandelingen voor mensen met een eetstoornis verloopt traag door onvoldoende financiŽle mogelijkheden voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Veel onderzoek van bovenaf bepaald. Dit houdt in dat over het algemeen overheid en hoogleraren bepalen welke onderzoeksvragen op de onderzoeksagenda terechtkomen. Maar dat zijn niet altijd de vragen die mensen met een eetstoornis, hun naasten en behandelaren bezighouden: dat zijn vragen van een andere orde, die nog niet wetenschappelijk onderzocht zijn. En dat betekent dat de kwaliteit van behandeling en zorg stagneert.

In samenwerking met James Lind Alliance (JLA) is door GGZ Rivierduinen/Eetstoornissen Ursula, Fonds Psychische Gezondheid, de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) en cliŽntenvereniging WEET nu aan mensen met een eetstoornis gevraagd:
Welke vragen heb JIJ over eetstoornissen?

In totaal hebben 412 mensen 956 onderzoeksvragen aangeleverd. In verschillende rondes zijn de vragen gegroepeerd en intensief besproken en uiteindelijk is er een Top 10 urgente onderzoeksvragen vastgesteld. Dit zijn vragen die nog niet eerder zijn onderzocht, zoals: ‘Welke factoren zijn van invloed op de duur van herstel en de mogelijkheid om volledig te genezen van een eetstoornis?’ ‘Is het effectiever om eerst de symptomen van de eetstoornis aan te pakken of moet er eerst aan de achterliggende problematiek gewerkt worden?’ ‘Hoe kunnen naasten bijdragen aan het herstelproces van de eetstoornis?’

Lees hier het hele rapport over de Top 10

Dinsdagavond 22 november wordt op NPO 3 om 21.20 uur de indringende documentaire ‘Emma wil leven’ uitgezonden, over de laatste wens van de 18-jarige Emma in haar strijd tegen de ziekte Anorexia Nervosa. Na afloop van de documentaire wordt met behandelaars en ervaringsdeskundigen nagepraat. Deze documentaire onderstreept het belang van uitgebreider onderzoek naar de 10 eerder genoemde en belangrijke, nog onbeantwoorde vragen ten aanzien van eetstoornissen en de behandeling ervan.

Meer nieuws...

Laatst bewerkt op: 22-11-2016 12:32