MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort

033 - 3032400


Spotlightbijeenkomst 15 juni: Samen beslissen in de praktijk
2 mei 2017

Spotlightbijeenkomst 15 juni: 'Samen beslissen in de praktijk'

Het voeren van de eigen regie wordt in de zorg steeds belangrijker. En dat betekent: meer zelf doen, meer zelf regelen, meer zelf bepalen. Of: meebepalen. Gedeelde besluitvorming of ‘samen beslissen’ houdt in dat zorgverlener en patiŽnt gezamenlijk beslissingen nemen over gezondheids- en behandeldoelen en over de acties die worden ondernomen om die doelen te bereiken. Wordt dit proces goed doorlopen, dan leidt dit tot keuzes die beter aansluiten bij de behoeften van de individuele patiŽnt en tot een hogere tevredenheid. Of zitten er misschien ook grenzen aan de mogelijkheden van samen beslissen in de dagelijkse praktijk? En hoe doe je dat nu echt goed? 

Tijdens deze vierde Spotlightbijeenkomst laten we drie aansprekende werkwijzen voor ‘samen beslissen’ zien en hoe je ze deze kunt inzetten. Aansluitend kun je in separate sessies van gedachten wisselen met de presentators over hoe de werkwijze uitgerold kan worden en wat je ermee kunt. 

Locatie: De Eenhoorn in Amersfoort (tegenover Centraal Station)

Programma 15 juni

13.45 Ontvangst met koffie/thee
14.00 Welkom door gespreksleider Hans Blaauwbroek
14.10 Inleiding door Arwen Pieterse, Medische Besliskunde, LUMC
14.30 Drie goede voorbeelden in de spotlight (zie beschrijving hieronder)
15.10 Pauze
15.20 Deelsessie 1
15.50 Deelsessie 2
16.20 Samenvatting
16.30 Afsluitende borrel

Aanmelden kan via deze link

Drie goede voorbeelden in de spotlight:

- De Hart & Vaatgroep: 'Wat er toe doet'.  
Wat doet er toe in uw leven? Wat wilt ķ eigenlijk met uw gezondheid? Dat inzicht is waardevol. Voor uzelf en om te bespreken met uw naasten of uw zorgverleners. Het draagt bij aan meer begrip, een beter gesprek en passende keuzes ten aanzien van uw gezondheid. Met 'Wat er toe doet' doorloopt u 4 belangrijke vragen in ongeveer 5 minuten om hier inzicht in te krijgen.

- Nederlandse PatiŽntenvereniging (NPV): de keuzehulp 'Wel of geen DNA-onderzoek'. 
Komt u in aanmerking voor DNA-onderzoek? Dan bepaalt u zelf of u dit wilt laten doen en wanneer. Met de keuzehulp kunt u uw overwegingen op een rij krijgen. Uw antwoorden komen op een formulier te staan. Dit kunt u vervolgens gebruiken om erover te praten met een klinisch geneticus.

- PatiŽntenfederatie Nederland: 3 goede vragen
Als u naar een arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen. Deze vragen nodigen uw arts uit goede informatie te geven en een open gesprek met u te voeren. Samen kunt u vervolgens beslissen wat het beste bij u past. U maakt zo een goed geÔnformeerde keuze, en dat maakt de kans van slagen het grootst.

- Eigen Kracht-conferentie
Soms kunnen mensen het even niet alleen. Sommige gebeurtenissen in het dagelijks leven zijn zo overweldigend, ingewikkeld of onoverzichtelijk dat hulp wenselijk is. Hoe regel je die hulp? Hoe houd je zeggenschap en regie over de aanpak? De Eigen Kracht-conferentie biedt uitkomst. Een Eigen Kracht-conferentie is een bijeenkomst waarbij je samen met familie en bekenden een plan voor de toekomst maakt (familiegroepsplan).De Eigen Kracht-conferentie werkt als een brug tussen twee werelden: de leefwereld van een persoon of gezin en de beroeps- of systeemwereld van een professional of organisatie. Beide werelden sluiten niet altijd goed op elkaar aan, omdat er verschillende regels, belangen en doelen zijn. Met de Eigen Kracht-conferentie ontstaat een samenwerking die recht doet aan beide partijen.

Contact

 

De spotlightbijeenkomsten worden georganiseerd door MIND Landelijk Platform Psychische gezondheid, Ieder(in) en PatiŽntenfederatie Nederland.

Meer nieuws...

Laatst bewerkt op: 8-6-2017 15:00