MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort

033 - 3032400


Debat over taserwapens en dwang in de ggz
4 oktober 2017

Debat over taserwapens en dwang in de ggz 

Vandaag, 4 oktober, vindt het debat over taserwapens en dwang in de ggz plaats. Aanleiding is de TV-uitzending van Een Vandaag begin september, waarbij de politie een taserwapen gebruikt bij een cliŽnt met een psychische kwetsbaarheid in een separeercel van Bavo Europoort. Dit incident staat niet op zichzelf. Zeer regelmatig worden dwangmaatregelen toegepast in de psychiatrie door ggz-personeel en geweld gebruikt door de politie bij psychiatrische patiŽnten.

Hier vraagt MIND, de koepel van cliŽnten- en familieorganisaties in de ggz al jarenlang aandacht voor, want degelijk en onafhankelijk onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ontbreekt. Meldingen die patiŽnten of naastbetrokkenen doen bij het IGZ, over dwang of over mishandeling of suÔcide worden niet op onafhankelijke wijze en niet met snelheid door het IGZ opgepakt.

MIND vreest dat dwangmaatregelen tot een toename van dwang leiden. Dit zien we ook in de cijfers rondom gedwongen zorg. Zeker omdat de beschikbaarheid van vrijwillige zorg slecht is: door lange wachtlijsten in de specialistische ggz en door gebrekkige samenwerking tussen gemeenten, zorgaanbieder en zorgverzekeraars.

Lees meer

Eerdere publicatie van MIND over taseren

Meer nieuws...

Laatst bewerkt op: 4-10-2017 13:49