MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort

033 - 3032400


Zorg verandert

Voor veel zorgtaken moet je in de toekomst bij de gemeente zijn. Voor mensen die zorg gebruiken is de grote vraag: welke zorg krijg ik straks nog en hoe kan ik met deze veranderingen een goed leven leiden in eigen ogen?

Lokale en kleinschalige dialoogbijeenkomsten

Om zorggebruikers, mantelzorgers en familieleden te ondersteunen bij het krijgen van meer grip op hun eigen situatie en het vinden van passende oplossingen, organiseert het programma Zorg Verandert lokale en kleinschalige dialoogbijeenkomsten. In deze bijeenkomsten staan ontmoeting en het uitwisselen van kennis en ervaring centraal. Onder leiding van een of twee gespreksbegeleider(s) gaan zorggebruikers, familieleden en mantelzorgers met elkaar in gesprek. Zij wisselen kennis en ervaringen uit en denken met elkaar mee bijvoorbeeld over het maken van een persoonlijk plan en het uitbreiden of benutten van je sociale netwerk. Deze bijeenkomsten gaan over het versterken van je eigen kracht: empowerment!

Doe mee als gespreksbegeleider

Voor deze bijeenkomsten zoekt Zorg Verandert gespreksbegeleiders. Heb je ervaring in het leiden van groepsgesprekken, lotgenotengroepen of anderszins en wil je je kennis en ervaring inzetten ten gunste van anderen? Meld je dan aan als gespreksbegeleider bij Zorg Verandert. Je krijgt een training van een aantal dagdelen en een goede onkosten/vrijwilligersvergoeding per bijeenkomst. De dialoogbijeenkomsten starten vanaf april. Voor ervaringsdeskundigen kan dit een mooie kans zijn om zich verder te ontwikkelen.

Methodieken en kennis delen

Om de gespreksbegeleiders zo goed mogelijk toe te rusten zijn we een gereedschapskist aan het vullen met ontwikkelde methodieken, hulpmiddelen en oefeningen die gespreksbegeleiders zouden kunnen gebruiken in hun dialoogbijeenkomsten. Ken je methodieken waarmee mensen meer grip kunnen krijgen op hun eigen situatie, elkaar kunnen versterken, beter keuzes kunnen maken? Laat het weten, dan kunnen we in overleg met jou kijken hoe we het kunnen ontsluiten voor gespreksbegeleiders.

Adopteer een bijeenkomst

Als regionale cliŽnten- en familieorganisatie, zelfregiecentrum of lotgenotengroep kun je ook zelf tegen een vergoeding een of meer bijeenkomsten organiseren. Vanuit het Landelijk Platform GGz zoeken we organisaties die bijvoorbeeld 10 dialoogbijeenkomsten willen adopteren. Per bijeenkomst (max. 15 mensen) is 200 euro beschikbaar (50 euro voor zaalhuur, 50 voor koffie, thee en koekjes; 50 euro voor een gespreksbegeleider). Je kunt ook afspreken om voor bijvoorbeeld 2000 euro 10 bijeenkomsten te organiseren.

Meedoen aan een bijeenkomst?

Op www.zorgverandert.nl staat een overzicht van de bijeenkomsten en kun je je aanmelden.

Meedoen als gespreksbegeleider of organisator?

Wil je meedoen, als gespreksbegeleider of in het organiseren van dialoogbijeenkomsten? Meld je dan aan op www.zorgverandert.nl of stuur een mail naar Marry Mos, de projectleider van Zorg verandert vanuit het Landelijk Platform GGz:

Laatst bewerkt op: 6-3-2015 15:44